Windows systeemherstel – Windows herstellen met een herstelstation

print
Deze workshop maakt deel uit van de cursus:


Hopelijk overkomt het u nooit maar stel, Windows wilt niet meer opstarten.

U hebt echter goed opgelet tijdens de les, of bij het lezen van deze blog, en u hebt een herstelstation op USB-stick aangemaakt.

Hoe kunt u nu Windows opnieuw opstarten gebruikmakend van dit herstelstation?

 • Schakel de computer volledig uit.
 • Sluit de USB Stick, het herstelstation, aan op een USB poort van de computer.
 • Start de computer op.
 • De computer start op met het herstelprogramma dat op het herstelstation staat (is dit toch niet het geval dan moet u de opstartvolgorde in de BIOS wijzigen).
 • Kies het juiste toetsenbord.

 • Druk op See more keyboard layouts tot u een Belgisch toetsenbord kunt selecteren.
 • In het onderstaande scherm kiest u voor de optie Troubleshoot.

 • U krijgt nu opnieuw 3 opties.
 1. Refresh your PC
  Hiermee kunt u problemen herstellen zonder persoonlijke bestanden en instellingen kwijt te raken.
 2. Reset your PC
  U stelt de computer helemaal opnieuw in, bestanden en instellingen gaan verloren.
 3. Advanced options
  Er worden u een aantal opties geboden om geavanceerdere problemen op te lossen.

 • Kies de optie Advanced Options (voor minder drastische hersteltechnieken).
 • U krijgt nu de volgende opties:

 1. System Restore
  Windows maakt bij kritische wijzigingen automatisch een herstelpunt, bijvoorbeeld bij het installeren van veel en grote software of het installeren van een Windows driver. Dit doet het om later terug te kunnen naar een specifiek punt voor de installatie van deze software. Als u problemen heeft met een windows driver of andere problemen die veroorzaakt worden door software dan is het aan te raden om een herstelpunt terug te zetten. Dat kan met de optie System Restore.
 2. System Image Recovery
  Heeft u een image (kopie) van Windows op uw harde schijf ? Indien ja, dan wordt deze door Windows gevonden en kunt u Windows herstellen. Als Windows dit backup medium niet kan vinden wordt er gevraagd een CD/DVD in de computer te plaatsen om vanuit daar te herstellen.
 3. Automatic Repair
  Als Windows niet meer opstart door bijvoorbeeld een foutieve bootloader of andere opstartproblemen dan kan Windows dit zelf herstellen. Dit is het proberen waard voordat u backups gaat terugzetten en u mogelijk gegevens verliest.
 4. Command Prompt
  En voor zij met heimwee naar “den goeien ouwen tijd” wordt de optie geboden om de Command Prompt te starten. U krijgt hier een MS-DOS command prompt om zelfstandig commando’s te gebruiken om problemen op te lossen. Hier kunt u bv. regedit.exe starten, gebruikers aanmaken, specifieke bestanden hernoemen en verwijderen en nog veel meer. Enige technische kennis is vereist.
 5. Startup Settings
  Hiermee kunt u de computer op alternatieve wijze opstarten en zo hopelijk het opstartprobleem omzeilen en nadien oplossen.
 • Indien u de computer wilt herstellen naar een eerder gemaakt herstelpunt kiest u voor System Restore.
 • De Startup Settings leveren onderstaande opties.

 1. Foutopsporing inschakelen
  Als u deze optie kiest, wordt Windows opgestart in een geavanceerde modus voor het oplossen van problemen, die voor IT-professionals en systeembeheerders is bedoeld.
 2. Logboekregistratie van opstarten inschakelen
  Als u deze optie kiest, wordt er een bestand met de naam ntbtlog.txt gemaakt waarin alle stuurprogramma’s worden vermeld die tijdens de opstartprocedure worden geïnstalleerd. U kunt dit bestand vervolgens gebruiken voor het oplossen van problemen.
 3. Video met lage resolutie (640×480) inschakelen
  Als u deze optie kiest, wordt Windows opgestart met het huidige videostuurprogramma, waarbij een lage resolutie en vernieuwingsfrequentie worden ingesteld. U kunt deze modus gebruiken als u de beeldscherminstellingen opnieuw wilt instellen.
 4. Veilige modus inschakelen
  Windows wordt in veilige modus gestart met een minimale set stuurprogramma’s en services voor het oplossen van problemen. Als een probleem niet opnieuw optreedt wanneer u uw pc in de veilige modus start, kunt u de standaardinstellingen en de basisstuurprogramma’s voor apparaten en services uitsluiten als mogelijke oorzaken van het desbetreffende probleem. Er zijn drie verschillende opties voor de veilige modus:Veilige modus inschakelen. Als u deze optie kiest, wordt Windows opgestart met een minimale set stuurprogramma’s en services.
  Veilige modus met netwerkmogelijkheden inschakelen. Als u deze optie kiest, wordt Windows opgestart in de veilige modus en worden de netwerkstuurprogramma’s en services geladen die u nodig hebt om verbinding te maken met internet of andere computers op uw netwerk.
  Veilige modus met opdrachtprompt inschakelen. Als u deze optie kiest, wordt Windows in de veilige modus opgestart met een opdrachtpromptvenster in plaats van de gewone Windows-interface. Deze optie is bedoeld voor IT-professionals en systeembeheerders.Als het probleem niet optreedt wanneer u de pc in veilige modus herstart, zijn de basisinstellingen, bestanden en stuurprogramma’s in Windows waarschijnlijk niet de oorzaak van het probleem. Start alle apps op het bureaublad die u veel gebruikt, een voor een op (ook de apps in de map Opstarten) om na te gaan of een bepaalde app het probleem veroorzaakt. Als het probleem wordt veroorzaakt door een van de apps, verwijdert u de app of neemt u contact op met uitgever van die software. Als het probleem in veilige modus optreedt en u kunt de oorzaak niet achterhalen, kunt u proberen uw pc te vernieuwen of opnieuw in te stellen. Zie Uw pc vernieuwen, opnieuw instellen of herstellen voor meer informatie.
 5. Uitschakelen van stuurprogrammahandtekening bekrachtigen
  Als u deze optie kiest, mogen stuurprogramma’s die niet van de juiste handtekeningen zijn voorzien, worden geïnstalleerd.
 6. Vroegtijdig starten van antimalwarebeveiliging uitschakelen
  Als u deze optie kiest, voorkomt u dat het antimalwarestuurprogramma vroeg in de opstartprocedure wordt gestart, waardoor stuurprogramma’s die malware bevatten, kunnen worden geïnstalleerd.
 7. Automatisch opnieuw opstarten na fout uitschakelen
  Als u deze optie kiest, wordt Windows niet automatisch opnieuw opgestart wanneer het opstarten van Windows ten gevolge van een fout mislukt. Kies deze optie alleen als Windows vastzit in een lus, waarbij het opstarten van Windows steeds weer mislukt en dit steeds wordt herhaald.
 8. Modus Active Directory herstellen
  Met deze optie wordt de Windows-domeincontroller met Active Directory gestart, zodat de service kan worden hersteld. Deze optie is bedoeld voor IT-professionals en systeembeheerders.
 • Maak de gewenste keuze, ga van de minst ingrijpende naar de meer drastischere oplossing!
 • Veel succes met het herstellen van uw pc.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Abonneer je op deze website d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op deze website en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.