Visuele vorm geven aan 3D omgevingen

print
Vanaf 6 september starten we met een nieuw schooljaar en ik zou de nieuwe cursus “Visuele vorm geven aan 3D omgevingen” willen toelichten.

De cursus valt binnen de opleiding “ICT in een creatieve context” en is dus een creatieve cursus (geen programmeren). Het doel van de cursus is kennismaken met een reeks tools om een eigen 3D omgeving te creëren in Unreal Engine.

De cursus is toegankelijk voor iedereen en vraagt geen voorkennis (u moet wel kunnen werken met een computer).

Doorheen de cursus zal u werken aan een eigen 3D omgeving, dit kan een level uit een game zijn, een visualisatie van een interieur, een architecturale visualisatie,… De visualisatie kan een reeks foto’s of een cinematic zijn. Wie geen inspiratie heeft voor een eigen project krijgt er eentje van mij aangereikt.

We werken in verschillende stappen met verschillende gratis software.

 • Concept -We starten met het zoeken naar een eenvoudig concept (bv. op Artstation) dat we wensen uit te werken en verzamelen de nodige referentiefoto’s in de tool PureRef.
 • Blockout – Op basis van de referentiefoto’s bouwen we vereenvoudigde 3D-ontwerpen in Blender die we gebruiken in een zogenaamde blockout van de omgeving in Unreal Engine.
 • Modelleren – Tevreden over de blockout gaan we de vereenvoudigde 3D-ontwerpen meer gedetailleerd modelleren in Blender. U hoeft niet noodzakelijk alles zelf te modelleren, we zien ook waar u 3D-modellen kunt downloaden en hoe u ze eventueel kunt aanpassen.
 • Mappen – Zijn de 3D-ontwerpen klaar dan moeten we ze voorbereiden voor Unreal Engine. De UV-mappen moeten aangemaakt worden en eventueel dienen we Normal-mappen en andere mappen te “bakken”. Ik ga stilstaan bij de verschillende workflows tussen Unreal Engine 4 en 5.
 • Textures – De mappen gebruiken we om de gewenste textures aan te maken. We doen dit met Quixel Mixer. Eventueel gebruikt u bestaande materialen van gespecialiseerde websites zoals Megascans.
 • Materialen – Al het voorbereidende werk is klaar om naar Unreal Engine te brengen waar we de nodige materialen aanmaken op basis van de textures.
 • Belichting – Met alle objecten en materialen klaar en op hun plaats zorgen we voor een goede belichting en goede camerastandpunten (indien u voor foto’s of een cinematic kiest).
 • Polishing – We werken onze 3D-omgeving af door toevoeging van landschapselementen, geluid, decals, effecten,…
 • Publiceren – Je bent zo tevreden van uw werk dat je het wilt publiceren op Sketchfab of op de Unreal Engine Marketplace,… We bekijken hoe u dit kunt doen.
 • Extra’s – Naast de gratis software die we gebruiken voor het maken van ons project laat ik u ook kennismaken met aanvullende tools voor Photogrammetry, importeren van GIS-data, Metahumans,…

De cursus wordt volledig via afstandsonderwijs gegeven.

 • Concreet betekent dit dat ik via de elektronische leeromgeving (Moodle) de leerstof aanbied (eigen materiaal maar ook videomateriaal van 3D-artiesten). De leerstof wordt aangeboden in verschillende blokken die overeenkomen met de stappen die ik hierboven beschreven heb.
 • Op vrijdagavond is er een vrijblijvend online contactmoment waar u terecht kunt met uw vragen of waar ik een deel van de leerstof uitleg.
 • Ook wil ik intens gebruik maken van het forum waar u terecht kunt met uw doordeweekse vragen en waar cursisten cursisten helpen.
 • U hebt de vrijheid de cursus te volgen aan uw eigen tempo. Uw project dient wel ingediend tegen de einddatum van de cursus.

Inschrijven kan hier.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Abonneer je op deze website d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op deze website en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.