Windows systeemherstel – Een herstelstation maken

print
Deze workshop maakt deel uit van de cursus:


Vroeger werd Windows geleverd op CD (of DVD) en had u altijd een exemplaar van Windows bij de hand om Windows eventueel opnieuw te installeren.

Windows 10 wordt geleverd zonder CD (of DVD), het is aan u om zelf een herstelstation aan te maken dat u kunt gebruiken om Windows te herstellen of eventueel volledig opnieuw te installeren. Dit herstelstation kunt u eveneens gebruiken voor het oplossen van problemen als uw computer niet meer wilt opstarten.

Het herstelstation op zich moet minimaal 8 GB aan opslagruimte bevatten en dient leeg te zijn. Is het station niet leeg dan wordt het eerst leeggemaakt. Ik zou dus voorstellen een USB-stickje van 8 GB aan te schaffen om dit herstelstation aan te maken.

Vergeet niet eerst een back-up te nemen van uw persoonlijke documenten, afbeeldingen,… voor u uw systeem herstelt naar de fabrieksinstellingen!

We kunnen starten zoals we de vorige workshop Windows systeembeheer gestart zijn:

 • Typ bij Zoeken het woordje Herstel in.

Ik kies voor Herstel (en niet voor Herstelopties) omdat ik dan in de “klassieke” Windows-schermen komt die u ook ziet in Windows 7 of 8.1. U kunt dit ook opstarten via Configuratiescherm – Systeem en Beveiliging – Beveiliging en onderhoud – Herstel (rechts onderaan).

 • U komt in onderstaand scherm. Hier kiest u nu voor Een herstelstation maken.

OF

 • Typ bij Zoeken de tekst Een herstelstation maken in.

 • Wellicht krijgt u een melding of u wilt toestaan dat de app Recovery Media Creator wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt. Kies voor Ja.
 • U komt via beide wegen in onderstaand scherm:

U laat het vinkje staan bij Maak een backup van de systeembestanden naar het herstelstation. om de eigenlijke systeembestanden van Windows te kopiëren naar dit herstelstation. Zo maakt u eigenlijk een kopie van Windows 10.

 • Klik op Volgende.

 • U selecteert het gewenste USB-station van minstens 8 GB en klik op Volgende.

U krijgt nogmaals de melding dat Alle bestaande gegevens op het station worden verwijderd. Maak eerst een back-up van eventuele persoonlijk gegevens op dit station.

 • Klik op Maken.

Nu hebt u een kopie van Windows op uw USB-stick dat u nadien mag wegleggen en hopelijk nooit moet gebruiken. Maar… als uw computer niet meer kan opstarten kan dit herstelstation uw redding zijn.

Denk eraan dat u dit herstelstation alleen maar kunt gebruiken op dezelfde computer waar u hem mee aangemaakt heeft en dat u het herstelstation dus niet kunt gebruiken om Windows 10 op een andere computer te installeren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Abonneer je op deze website d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op deze website en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.