Starten met programmeren van een 3D-omgeving in Unreal Engine

print
Aan het PCVO Groeipunt (voormalig PCVO Dender en Schelde) starten we in het schooljaar 2018-2019 met de nieuwe opleiding Starten met programmeren in een 3D-omgeving met Unreal Engine.

De eigenlijke lesmomenten en de locatie(s) zijn op het ogenblik van dit schrijven nog niet gekend, en worden hier later geplaatst, maar toch wil ik al even duiden waarom we deze nieuwe opleiding lanceren en wat u ervan mag verwachten.


Waarom leren programmeren van 3D-omgeving in Unreal Engine?

Spelletjes en zoveel meer

Programmeren in een 3D-omgeving stond lang synoniem met het programmeren van “spelletjes”. Waar op deze “spelletjes” nog niet zolang geleden wat werd neergekeken is de gaming industrie de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke industrie die bijzondere aandacht krijgt van de Vlaamse overheid. De “spelletjes” zijn volwassen geworden en aanvaard als cultuurvorm.

Maar… een 3D-omgeving biedt zoveel meer dan enkel “spelletjes”, het wordt ook gebruikt in architectuur, VR/AR/MR, entertainment, animaties, simulaties, engineeringautomobielindustrie, … en voor de ontwikkeling van de 3D-omgeving wordt heel vaak gebruik gemaakt van de ontwikkeltool Unreal Engine van Epic.

Programmeren in C++ maar dan eenvoudiger dankzij Blueprints Visual Scripting

Misschien eerst even stilstaan bij wat programmeren eigenlijk is. Een vereenvoudigde definitie zou kunnen zijn:

Programmeren is de computer dingen laten doen door het specifieke instructies te geven in een programmeertaal.

Deze instructies worden gegeven in een programmeertaal. C++ is al vele jaren de belangrijkste objectgeoriënteerde programmeertaal voor 3D-applicaties en is ook de programmeertaal die Unreal Engine gebruikt.

C++ is echter geen toegankelijke programmeertaal en is dus niet eenvoudig om aan te leren. Om het programmeren toegankelijker, eenvoudiger te maken voor beginnende programmeurs heeft Unreal Engine Blueprints Visual Scripting toegevoegd aan C++.

Blueprints Visual Scripting heeft volgende voordelen:

 • C++ is nog steeds de achterliggende programmeertaal met al zijn kenmerken en voordelen. U leert dus, net als in C++, programmeren met variabelen, objecten, eigenschappen, methoden, events, selecties, lussen, arrays, klassen, interfaces, overerving,… kortom u leert volwaardig programmeren.
 • Blueprints Visual Scripting is speciaal ontwikkeld voor ontwikkelaars zonder programmeerervaring en dus ook voor de startende student.
 • U schrijft geen programmeercode meer maar u verbindt visueel de instructies via “nodes”. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat u zich niets meer moet aantrekken van de syntax, de schrijfwijze van een programmeertaal, maar dat u zich volledig kunt concentreren op de logica, de volgorde van de instructies.

Blueprints Visual Scripting maakt programmeren toegankelijker, gemakkelijker en leuker maar leert u toch volwaardig programmeren.

Waarom Unreal Engine?

Unreal Engine is niet de enige 3D-ontwikkelingsomgeving. Waarom valt de keuze op Unreal Engine?

 • Unreal Engine is volledig gratis te downloaden en te gebruiken (slechts wanneer u een commercieel product maakt en winst maakt moet u 5% afstaan).
 • Unreal Engine is de populairste en  krachtigste 3D-ontwikkelingsomgeving van dit ogenblik en heeft een heel actieve community waardoor er geen gebrek is aan video’s, tutorials,… die kunnen gebruikt worden tijdens het leerproces.
 • Unreal Engine ondersteunt de nieuwste ontwikkelingen. Zo werd enkel al de afgelopen maand, maart 2018, nieuwe ontwikkelingen zoals Human-driven digital character van 3lateral en Real-Time Ray Tracing van Microsoft en Nvidia gedemonstreerd met een video ontworpen in Unreal Engine.
 • Unreal Engine ondersteunt de modernste hardware.


Hoe gaan we te werk?

De opleiding Starten met programmeren in een 3D-omgeving met Unreal Engine valt onder de opleidingsstructuur ICT programmeren.

De opleiding duurt 2 jaar met 1 lesmoment per week (zonder eventuele algemene vakken).

Als u de opleiding volgt in combinatie met algemene vakken leidt ze tot een diploma secundair onderwijs.

Deze combinatie met algemene vakken is echter niet verplicht, de opleiding kan ook op zich gevolgd worden en leidt dan tot het certificaat ICT Programmeren.

Eerste semester eerste jaar

Tijdens het eerste semester van het eerste jaar ligt de nadruk volledig op het leren programmeren. Unreal Engine dient eerder als “decor” om computationeel denken, programmeerprincipes en programmeertechnieken aan te leren.

Als project doorheen deze lessen zal een interactieve 3D level in Unreal Engine gebouwd worden.

Ingerichte modules:

 • Start to program
 • Specifieke ontwikkelomgeving: eenvoudige functionaliteiten

Tweede semester eerste jaar

In het tweede semester worden de rollen omgedraaid en komt een project, of meerdere projecten, centraal te staan. Het project wordt doorheen de lessen ontwikkeld, besproken en uitgelegd. De aangeleerde programmeertechnieken staan nu in functie van het gekozen project.

Het project kan bv. level design (architectuur) zijn, RPG (Role Playing Game), FPS (First Person Shooter), VR/AR/MR-project of … Het is de bedoeling dat het project jaarlijks van inhoud wisselt zodat verschillende invalshoeken van 3D-projecten aan bod kunnen komen.

Ingerichte modules:

 • Specifieke ontwikkelomgeving: complexe functionaliteiten
 • Integratie externe functionaliteiten

Tweede jaar

In het tweede jaar wordt kennis gemaakt met databanken en leert u hoe u de gegevens in uw 3D-omgeving “persistent” (blijvend) kunt maken.

Tenslotte ontwikkelen de cursisten een eigen 3D-project.

Ingerichte modules:

 • Databankbeheer
 • Gegevensbeheer en -beveiliging
 • Programmeerproject

Updates

Indien de opleiding aanslaat kunnen updates aangeboden worden rond specifieke onderwerpen of nieuwe toevoegingen aan Unreal Engine. Denk aan:

 • Karakteranimatie
 • Multiplayer
 • Artificiële intelligentie
 • Speciale effecten
 • C++

Praktische werkwijze

 • Er wordt gewerkt met eigen handleidingen met heel veel verwijzingen naar bestaande video’s om de cursus zo visueel mogelijk te maken.
 • Deze handleidingen worden aangeboden via de leeromgeving van het PCVO, een aantal zullen ook openbaar op deze blog verschijnen. Het gebruik van de leeromgeving, met een eigen forum, chat, studentenpublicaties,… biedt de cursist de mogelijkheid de “klassieke klas” om te vormen tot een actieve cursistengemeenschap.
 • Vele lessen zullen een zogenaamde Masterclass video bevatten voor zij die net dat stapje verder willen gaan.
 • Naast de Masterclass is er ook de Artclass. In deze video’s komen “artists” aan het woord en ligt de nadruk minder op het technische ontwerp maar meer op de artistieke invalshoek van uw project. Tenslotte, 3D is een kunst.
 • Bij 3D-projecten komt heel veel kijken: 3D-objecten, 3D-karakters, animaties, speciale effecten, materialen, omgevingselementen,… de zogenaamde “assets”. Aangezien de nadruk ligt op het leren programmeren zullen we tijdens de lessen gebruik maken van bestaande “assets”, het is dus niet de bedoeling om deze zelf te leren aanmaken. Aan bestaande “assets” is er geen gebrek, Epic heeft er onlangs ter waarde van 12.000.000 $ gratis beschikbaar gesteld.
 • Tijdens de lessen wordt telkens aan een project gewerkt, als opdracht maakt de cursist een eigen variant van dit project.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

 • Iedereen die wilt leren programmeren. Er is dan ook geen programmeervoorkennis nodig (enkel een basiskennis van de computer, internet en de Engelse taal).
 • De reeds “ervaren” programmeur die zich aangesproken voelt tot de nieuwste ontwikkelingen in 3D, VR/AR/MR, animatie, interactieve architectuur,…
 • Creatievelingen die hun 3D-creaties tot leven willen brengen in een geprogrammeerde 3D-omgeving.
 • Iedereen die nieuwsgierig is naar “Hoe doen ze dat?”.
 • Iedereen die een nieuwe (professionele) uitdaging zoekt en deze in de moderne, boeiende wereld van 3D-ontwikkeling zal vinden.

Aangezien deze opleiding ook in combinatie met algemene vakken wordt aangeboden kan ze leiden tot een volwaardig secundair diploma.

Inschrijving

Unreal Engine maakt deel uit van het programmeertraject:


Waarvoor en door wie wordt Unreal Engine gebruikt?

Zoals in de introductie reeds aangehaald wordt Unreal Engine voor veel meer gebruikt dan enkel maar “spelletjes”. Hieronder ziet u een aantal video’s die weergeven hoe en door wie Unreal Engine gebruikt wordt.

Unreal Engine (overzicht)

Automobielindustrie

Architectuur

VR/AR/MR

Entertainment

Animaties

Simulaties

Engineering

Interieur design

Bouw

Muziekindustrie

Educatie

Marketing

Musea

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Abonneer je op deze website d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op deze website en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.