Starten met programmeren in Unreal Engine – Blueprints Visual Scripting – Inleiding

print
Deze handleiding maakt deel uit van het programmeertraject:


Inhoud


Wat vooraf ging


Inleiding

U hebt reeds een idee van wat programmeren is.

Voor we aan de slag gaan met het programmeren binnen Unreal Engine wil ik kort stilstaan bij Blueprint Visual Scripting, de manier waarop we gaan programmeren in Unreal Engine.

Situering van deze handleiding binnen Unreal Engine


Blueprints Visual Scripting

Misschien eerst nog even een eenvoudige definitie van programmeren aanhalen:

Programmeren is de computer dingen laten doen door het specifieke instructies te geven in een programmeertaal.

Deze instructies worden gegeven in een programmeertaal.

C++ is al vele jaren de belangrijkste programmeertaal voor 3D-applicaties en is ook de programmeertaal die Unreal Engine gebruikt.

C++ is echter geen toegankelijke programmeertaal en is dus niet eenvoudig om aan te leren. Om het programmeren toegankelijker, eenvoudiger te maken voor beginnende programmeurs heeft EPIC, de firma achter Unreal Engine, Blueprints Visual Scripting toegevoegd aan C++.

Blueprints Visual Scripting heeft volgende voordelen:

  • C++ is nog steeds de achterliggende programmeertaal met al zijn kenmerken en voordelen. U leert dus, net als in C++, programmeren met variabelen, objecten, eigenschappen, methoden, events, selecties, lussen, arrays, klassen, interfaces, overerving,… kortom u leert volwaardig programmeren.
  • Blueprints Visual Scripting is speciaal ontwikkeld voor ontwikkelaars zonder programmeerervaring en dus ook voor de startende student.
  • U schrijft geen programmeercode meer maar u verbindt visueel de instructies via nodes. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat u zich niets meer moet aantrekken van de syntax, de schrijfwijze van een programmeertaal, maar dat u zich volledig kunt concentreren op de logica, de volgorde van de instructies.

U kunt Blueprints maken op 2 niveaus:

Level Blueprint – Iedere level van het spel/programma komt met zijn eigen Level Blueprint. Wat u programmeert binnen deze Level Blueprint is enkel gekend/bruikbaar binnen dit level zelf. De Level Blueprint heeft o.a. toegang tot alle actors (objecten binnen een level) en kan communiceren met Blueprint Classes die aan het level toegevoegd zijn.

Blueprint Class – Een Blueprint Class wordt gebruikt om objecten interactief te maken, om functionaliteiten toe te voegen aan een bestaande objecten. Bv. een deur is een objecten. Om de deur te openen zijn er instructies nodig, moet er geprogrammeerd worden. Dit kan via een Blueprint Class.

Een Class (of klasse) is een typisch begrip binnen object georiënteerd programmeren (OOP) en we gaan dit pas later bespreken. We beperken ons dus voorlopig tot Level Blueprint.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Abonneer je op deze website d.m.v. e-mail

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op deze website en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.