Google “vergeet-mij-formulier”

Deze tip maakt deel uit van de cursus:Typ eens uw naam in bij de zoekmachine Google. Misschien verschiet u wel wat er allemaal tevoorschijn komt. Misschien zou u sommige van die zoekresultaten willen verwijderen.

Google heeft een formulier online gezet waarmee EU-inwoners kunnen vragen om bepaalde zoekresultaten te verwijderen. De internetgigant komt zo tegemoet aan de uitspraak van het Europees Hof van Justitie eerder deze maand.

Het “vergeet-mij-formulier” van Google vindt u hier.

Wie een link wil laten verwijderen, moet via het formulier uitleggen waarom de bewuste pagina informatie bevat die “ontoereikend, irrelevant of buiten proportie” is. Google verwoordt het zo: “Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten die resultaten ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig zijn ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt.”

Het is verplicht om een kopie van uw identiteitskaart mee te sturen. Dat moet vermijden dat mensen zich als iemand anders voordoen. Als een aanvraag wordt goedgekeurd, zal Google de pagina uit de zoekresultaten halen en een melding tonen dat de zoekopdracht door Google op verzoek is verwijderd, zoals dat nu ook gebeurt bij pagina’s die weggehaald zijn omdat ze de auteursrechten schenden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Abonneer je op deze website d.m.v. e-mail

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op deze website en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.