Controleer of uw login ook gestolen is

print
Deze handleiding maakt deel uit van de cursussen:


Het is me het weekje wel. Nu zijn er weer miljoenen inloggegevens gestolen en openbaar gemaakt.

Op de website Have I been pwned kan je controleren of je bij de “gelukkigen” bent. Dit is een website van, een werknemer van, Microsoft, dus laten we aannemen dat hij betrouwbaar is.

Geef je e-mailadres in en de website zal aangeven of je inloggegevens gestolen zijn en waar, van welke website, ze gestolen zijn. Indien je bij de “winnaars” bent, verander dan zo snel mogelijk het wachtwoord op de gehackte site en op alle andere sites waar je dat wachtwoord, in combinatie met de login, eveneens gebruikte. Weet je niet meer zeker op welke websites je de gehackte login/wachtwoord gebruikte, wijzig dan al je belangrijke wachtwoorden (voor de zekerheid).

Een paar tips voor het aanmaken van een sterk wachtwoord:

 • Het is niet mogelijk voor iedere website een nieuw wachtwoord te bedenken maar zorg er zeker voor dat je een uniek wachtwoord gebruikt op al je belangrijke websites!
 • Kies een lang wachtwoord, om goed te zijn minstens 12 tekens lang. Daarom kies je beter geen wachtwoord maar wel een wachtwoordzin.
 • Gebruik cijfers, letters, hoofdletters en speciale tekens door mekaar.
 • Verander tekens (een dom voorbeeld: verander iedere o in een 0) om je wachtwoord onleesbaar te maken maar toch gemakkelijk te onthouden.
 • Gebruik geen voor de hand liggende woorden zoals uw naam, adres, geboortedatum,…
 • Heb geen schrik om een moeilijk wachtwoord te vergeten. Via de “Wachtwoord vergeten”-procedure kan je normaal binnen de 5 minuten een nieuw wachtwoord instellen.
 • Stel tweestappenverificatie in voor je belangrijkste accounts.
 • Bewaar je wachtwoorden, eventueel, in een wachtwoordenkluis zoals LastPass. Zo moet je je wachtwoorden niet meer onthouden, enkel het wachtwoord van deze site, en kan je dus gerust altijd een ander en moeilijk wachtwoord gebruiken.

Veel geluk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Abonneer je op deze website d.m.v. e-mail

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op deze website en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.