Stel, u komt thuis na een zware werkdag en uw zoontje is in paniek “Papa, de computer heeft zichzelf geüpdatet en niets werkt nog, ik kan geen enkel spelletje meet opstarten!”. De vrouw: “Ik ben nergens aan geweest, echt!”.
Ik ga naar mijn account en ja, ik krijg een foutmelding op mijn Microsoft account en kan nergens meer in. Windows 10 heeft een “geforceerde” update gedaan die blijkbaar verkeerd gelopen is.
Paniek?
Nee hoor, want ik weet hoe ik mijn systeem kan herstellen naar een datum toen alles wel nog werkte.
- Typ bij Zoeken het woordje Herstel in.
Ik kies voor Herstel (en niet voor Herstelopties) omdat ik dan in de “klassieke” Windows-schermen komt die u ook ziet in Windows 7 of 8.1. U kunt dit ook opstarten via Configuratiescherm – Systeem en Beveiliging – Beveiliging en onderhoud – Herstel (rechts onderaan).
- U komt in onderstaand scherm. Hier kiest u voor Systeemherstel starten. Dit zal de recente wijzigingen onder Windows ongedaan maken en het systeem herstellen naar een vorige datum. Uw persoonlijk bestanden, documenten, afbeeldingen,… blijven behouden.
- U kunt kiezen voor het meest recente Aanbevolen herstelpunt.
- Of u kunt opteren om een ander, ouder herstelpunt te selecteren.
- We kiezen, meer uit curiositeit dan uit noodzaak, voor Een ander herstelpunt selecteren.
- Vervolgens moeten we nog Meer herstelpunten weergeven aanvinken om de oudere herstelpunten te zien.
- U kunt Windows laten Zoeken naar programma’s die worden beïnvloed.
- Kies het gewenste herstelpunt en klikt op Volgende >.
- Klik op Voltooien, uw computer wordt heropgestart en het systeem wordt hersteld.
Het is dan nog altijd eventjes duimen en hopen dat het goed gaat, maar bij mij is dit alvast gelukt. Mijn systeem was herstelt naar de instellingen van de vorige dag en toen ik de update opnieuw liet uitvoeren verliep deze zonder problemen (zou mijn vrouw toch ergens aan geweest zijn?).